Optimale pasvorm
Hoogwaardige materialen
Klantgericht

Blog

Wat is safety glass?

Safety glass is een term die je waarschijnlijk wel eens hebt gehoord, maar wat houdt het precies in? Waarom is het zo belangrijk in de meubel, bouw en autowereld? Denk aan eettafels gemaakt van glas of salontafels gemaakt van glas. In deze blog duiken we in de wereld van safety glass en ontdekken we waarom het een cruciaal materiaal is voor veiligheid en duurzaamheid.

Wat is safety glass?

Wat is safety glass?

Safety glass, in het Nederlands veiligheidsglas, is een speciaal type glas dat is ontworpen om breuk en letsel te minimaliseren wanneer het breekt. Dit glas bestaat meestal uit meerdere lagen, waardoor het sterker is dan gewoon glas. Er zijn twee veelvoorkomende soorten safety glass: gehard glas en gelaagd glas.

Gehard glas

Gehard glas is gemaakt door gewoon glas te verhitten tot het smelt en vervolgens snel af te koelen. Dit proces creëert spanningen in het glas, waardoor het veel sterker wordt dan standaardglas. Als gehard glas breekt, valt het uiteen in kleine, onscherpe stukjes in plaats van scherpe scherven, wat het risico op verwondingen aanzienlijk vermindert. Gehard glas wordt vaak gebruikt in ramen, deuren, douchewanden en glazen meubels.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer lagen glas die aan elkaar zijn gelamineerd met behulp van een laag kunststof, meestal polyvinylbutyral (PVB). Het resultaat is een glas dat, zelfs als het breekt, aan de kunststoflaag blijft plakken en niet uiteenvalt. Hierdoor blijft het glas op zijn plaats en voorkomt het dat er grote openingen ontstaan, wat essentieel is voor de veiligheid, vooral in voertuigen en gebouwen.

Toepassingen van safety glass

Safety glass wordt op tal van plaatsen en in verschillende situaties gebruikt vanwege zijn beschermende eigenschappen. Laten we enkele van de belangrijkste toepassingen bekijken.

  1. Autoruiten

Een van de meest bekende toepassingen van safety glass is in autoruiten. De voorruit, zijruiten en achterruit van auto’s zijn doorgaans gemaakt van gelaagd glas. Dit beschermt de inzittenden bij een ongeval, voorkomt scherven en voorkomt dat voorwerpen de auto binnendringen.

  1. Architecturale toepassingen

In de bouw wordt safety glass veel gebruikt in ramen, deuren en glazen gevels. Het zorgt niet alleen voor de veiligheid van bewoners en bezoekers, maar kan ook helpen bij energie-efficiëntie en geluidsisolatie.

  1. Douchewanden & meubels

Gehard glas wordt vaak gebruikt in douchewanden. Als het glas om welke reden dan ook breekt, vallen de stukjes uiteen in kleine, onscherpe fragmenten, wat het risico op verwondingen minimaliseert. Het wordt overigens ook gebruikt voor glazen meubels zoals glazen tafels. Het gebruik van gehard glas in meubels heeft hetzelfde effect, het verhoogd de bestendidheid en verlaagt het risico op verwondingen wanneer het breekt

  1. Winkeldisplays

In commerciële omgevingen worden vaak gelaagde glazen displays gebruikt om waardevolle goederen te beschermen tegen diefstal en vandalisme. Het maakt het moeilijker voor dieven, ze zullen eerder geneigd zijn om het niet eens te proberen, omdat het glas een moeilijke ‘prooi’ is.

  1. Overheidsgebouwen

Veel overheidsgebouwen maken gebruik van safety glass om de veiligheid van hun personeel en bezoekers te waarborgen.

Voordelen van safety glass

Safety glass biedt verschillende voordelen, waaronder:

  • Veiligheid: Het minimaliseert het risico op verwondingen bij een breuk in het glas.
  • Inbraakpreventie: Het is moeilijker te doorbreken dan gewoon glas, vaak schrikt het ook af en is het de poging niet eens waard, wat vele inbrekers ook weten.
  • Geluidsisolatie: Het helpt om geluidsoverlast te verminderen.
  • Energie-efficiëntie: Het kan helpen om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren.

Safety glass is het glas van de moderne wereld

Safety glass is een cruciaal materiaal in de moderne wereld, dat wordt gebruikt in auto’s, gebouwen en nog veel meer. Het zorgt voor veiligheid en duurzaamheid in verschillende toepassingen en speelt een essentiële rol bij het beschermen van mensen en eigendommen.

Of het nu gaat om gehard glas of gelaagd glas, de eigenschappen van safety glass maken het een onmisbaar onderdeel van onze leefomgeving. Het minimaliseert risico’s en biedt gemoedsrust, wetende dat de veiligheid altijd op de eerste plaats staat.

Dus, de volgende keer dat je door een glazen gevel loopt,in een auto stapt of een meubel ziet die gemaakt van glas is, weet je dat safety glass er is om je te beschermen, zelfs als je er niet bij stilstaat.

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.